Białka, tłuszcze, węglowodany
Aby zrozumieć znaczenie odpowiednio zbilansowanego programu żywieniowego, warto zapoznać się z informacjami na temat białek, tłuszczy i węglowodanów. Wszelkie potrawy obecne w naszej diecie składają się z różnych proporcji tych właśnie składników. Dawniej diety odchudzające opierały się głównie na ograniczaniu ilości kalorii. Obecnie odchodzi się od tego trendu – eksperci skupiają się na rodzaju składników odżywczych i czasie ich przyjmowania. Tę zasadę potwierdza plan diety proteinowej, która nie wymaga liczenia kalorii, zaś koncentruje się na odpowiednim doborze składników odżywczych. Przyjrzyjmy się teraz bliżej białkom, tłuszczom i węglowodanom.
Węglowodany – a w szczególności cukry złożone obecne np. w zbożach i roślinach strączkowych mają te zaletę, że jedynie nieznacznie podnoszą poziom glukozy we krwi. Cukry proste dostarczają organizmowi energii, jednak potrzebują ich zwłaszcza sportowcy i osoby młode. Pamiętajmy, że kaloryczne słodycze, biały chleb i bogate w węglowodany alkohole podnoszą wyraźnie poziom insuliny, co sprzyja produkcji i odkładaniu się tłuszczu. Dlatego też plan diety protal wprowadza je do menu stopniowo.
Większość z nas już wie, że wyróżnić można dwa źródła pochodzenia tłuszczów: roślinne i zwierzęce. Te drugie, mające niekorzystny wpływ na naszą wagę, obecne są w maśle, wielu wędlinach, pasztetach, śmietanie. Poleca się za to spożywanie ryb o niebieskiej skórze jak łosoś czy tuńczyk, które są bogate w korzystne dla zdrowia kwasy omega 3. Plan diety proteinowej podchodzi ostrożnie także do tłuszczy roślinnych, których spożycie należy także ograniczać. Ogólnie rzecz ujmując, tłuszcze są bardzo kaloryczne i zazwyczaj je się je z innymi produktami, jak np. chleb, co tylko podnosi rachunek kaloryczny.
Przejdźmy do białek. W tej grupie wyróżnia się m. in. proteiny, które znajdują się głównie w mięsie (konina, wołowina, podroby, chudy drób, ryby o białym mięsie), owocach morza (krewetki, kraby), jajach (białko). Dieta proteinowa obfituje w czyste proteiny, których źródłem są wyżej wymienione składniki. Białka są najbardziej zalecanym składnikiem odżywczym, gdyż ich trawienie pochłania dużo czasu i energii, dzięki czemu organizm sięga po zasoby tłuszczowe. Co więcej – jako jedyne z trzech omawianych składników odżywczych, białka są nam niezbędne do życia. Należy więc pamiętać, że powinny być one obecne w diecie, którą stosujemy (min. 1 gr. białka na 1 kg wagi dziennie, rozdzielone pomiędzy trzy posiłki).
- Plan protal w skrócie
- Białko - podstawa diety Dukana
- Plan protal a ciąża
- Dieta Dukana i antykoncepcja
- Rola wody w procesie odchudzania
- Wykorzystanie zimna w diecie proteinowej
- Sport a dieta proteinowa
- Dieta protal a rzucanie palenia
- Dieta Dukana a menopauza
- Dieta proteinowa a cellulit
- Dieta a dzieci
- Placek z otrąb owsianych
- Prawdziwe efekty
- Inne diety
- Książki o diecie Dukana
- FAQ (cz.1)
- FAQ (cz.2)
- FAQ (cz.3)