Białko - podstawowy składnik diety Pierra Dukana
Podstawowe informacje
Białka, obok tłuszczów i węglowodanów, zaliczamy do podstawowych składników diety każdego człowieka. Podzielić je można na proste, czyli proteiny i złożone, czyli proteidy. Te pierwsze, stanowiące najdłuższe molekuły żywych organizmów, zbudowane są wyłącznie z aminokwasów. Powyższe dane stanowią czysta teorię, przejdźmy teraz do bardziej nas interesującego zastosowania i roli białek w diecie człowieka.
Produkty obfite w białko
Na początku przedstawimy produkty, które obfitują w kluczowy składnik diety protal, czyli białko. Warto podkreślić, że w proteiny bogate są przede wszystkim produkty zwierzęce, a w szczególności mięso. Bogactwem białka charakteryzuje się konina i chudsze kawałki wołowiny. Podczas diety proteinowej należy wybierać taki rodzaj mięsa, które nie zawiera za dużo tłuszczu, gdyż zawartość białek jest w nich ograniczona. Dlatego też odradzamy jagnięcinę, baraninę oraz wieprzowinę. Zamiast nich warto sięgać po podroby (z wyjątkiem zawierającej dużo cukru wątroby) i drób ( z wyjątkiem tłustej gęsi i kaczki). W szczególności polecamy przygotowywanie dań z indyka i piersi kurczaka.
Wysokogatunkowe proteiny znaleźć też można w wielu gatunkach ryb o białym mięsie takich jak dorsz, czarniak, raja czy sola. Bardziej tłusty łosoś, makrela, sardynka i tuńczyk także są dobrym źródłem protein i dodatkowo chronią układ sercowo-naczyniowy. Podczas diety proteinowej poleca się także spożycie skorupiaków i mięczaków (lecz bez obfitującej w cholesterol głowy) jak np. kraby czy krewetki oraz jaj (w szczególności białka).Odradza się zaś sięganie po produkty zawierające białko pochodzenia roślinnego (zboża, rośliny strączkowe) – są one zbyt bogate w węglowodany i brakuje im pewnych niezbędnych aminokwasów.
Białka a kaloryczność
Czas omówić sposób działania białek i ich korzystny wpływ na nasz organizm podczas diety. Okazuje się, że człowiek przyswaja kalorie z maksymalną efektywnością, gdy posiłek składa się z białek, tłuszczów i węglowodanów w proporcji 5-3-2. Wydajność energetyczna pożywienia jest jednak tak duża, że może powodować tycie. Wydaje się więc rozsądnym pomysłem zaburzenie wyżej wspomnianego stosunku składników odżywczych. Absorpcja kalorii zmniejszy się najintensywniej, kiedy ograniczymy się do spożywania tylko jednego z tych składników. Jednak dieta oparta na samych węglowodanach może powodować cukrzycę, zaś na tłuszczach – otłuszczenie serca i naczyń krwionośnych. Dlatego jedynym dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie diety opartej na niezbędnych do życia białkach. Podczas przyswajania białek nasz organizm musi wykonać dużą pracę i zużywa przy tym więcej kalorii niż przy spalaniu cukrów czy tłuszczów.
Białka a apetyt
Rozdzielenie podstawowych ogniw białek, czyli aminokwasów, wymaga dużej pracy organizmu. Inaczej jest z łatwo przyswajalnymi tłustymi i słodkimi potrawami. Z tej zależności wynika kolejna korzystna cecha diety protal. Posiłek obfity w białka zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu przyjmujemy mniejsze ilości pokarmu.
Białka a zatrzymywanie wody w organizmie
Dieta protal należy do diet „hydrofobowych”, czyli takich, które skutecznie zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie poprzez ułatwienie wydalania moczu i osuszanie tkanek. Zatrzymanie nadmiaru wody w organizmie, w szczególności powszechne u kobiet, prowadzić może do tycia. Doskonale zaradzić temu może spożywanie czystych białek podczas fazy uderzeniowej diety protal – już po kilku dniach jej stosowania poczujemy się po prostu lżejsi.
Białka a odporność organizmu
Wiedzą o tym dietetycy, trenerzy i lekarze zalecający diety wysokobiałkowe sportowcom czy pacjentom. Dzięki przyjmowaniu białka, zwiększa się odporność na infekcje oraz przyspiesza się gojenie ran. Jest to cecha szczególnie przydatna podczas diety, która w pewnym stopniu zawsze prowadzi do osłabienia organizmu. Już podczas pierwszej fazy programu protal można zaobserwować większą energię i zadowolenie osób ją stosujących.
Białka a mięśnie
Dieta protal umożliwia spadek wagi bez utraty masy mięśniowej i wiotczenia skóry. Wydaje się to oczywiste – w końcu skóra i mięśnie zbudowane są z białek. Dieta uboga w białko prowadziłaby do sięgnięcia po ich zapas z mięśni i skóry. To z kolei prowadziłoby do zmniejszenia ich elastyczności i osłabienia kości. Dieta protal, w szczególności jej faza uderzeniowa, dostarcza organizmowi duże ilości białka, więc nasze mięśnie i skóra nie są zagrożone wiotczeniem. Pomimo utraty kilogramów, nasze ciało pozostaje sprężyste a skóra pełna blasku. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w okresie bliskim menopauzy, których ciało i tak uległo już wielu przemianom związanym z wiekiem.
- Plan protal w skrócie
- Białka, tłuszcze, węglowodany - podstawowe informacje
- Plan protal a ciąża
- Dieta Dukana i antykoncepcja
- Rola wody w procesie odchudzania
- Wykorzystanie zimna w diecie proteinowej
- Sport a dieta proteinowa
- Dieta protal a rzucanie palenia
- Dieta Dukana a menopauza
- Dieta proteinowa a cellulit
- Dieta a dzieci
- Placek z otrąb owsianych
- Prawdziwe efekty
- Inne diety
- Książki o diecie Dukana
- FAQ (cz.1)
- FAQ (cz.2)
- FAQ (cz.3)