Siła napędowa protal


Dieta proteinowa jest planem żywieniowym, którego siłą napędową są czyste proteiny. Podczas pierwszych dni jej stosowania szybko tracimy wagę, co motywuje do dalszego stosowania programu opracowanego przez Pierra Dukana. Następnie, zaobserwować możemy już mniej gwałtowny, lecz regularny spadek masy ciała, aż do momentu, gdy otrzymamy wymarzoną sylwetkę. Nasza nowa waga może okazać się niestabilna, jeśli w tym momencie zaprzestalibyśmy stosowanie planu protal. Dlatego, kolejnym jego istotnym elementem jest faza utrwalenia, trwająca od kilkunastu dni do kilkunastu tygodni, zgodnie z regułą - dziesięć dni na każdy kilogram utraconej wagi. Na koniec wkraczamy w etap definitywnej stabilizacji – aby utrzymać nienaganną sylwetkę i uniknąć efektu jojo, przez resztę życia wystarczy zachować ścisłą dietę przez 1 dzień w tygodniu. Chociaż każdy z etapów diety proteinowej ma inny cel, wszystkie z nich łączy zastosowanie w menu siły czystych protein.

Początek programu doktora Pierra Dukana jest niezwykle skuteczny ze względu na ograniczenie jadłospisu do produktów stanowiących wyżej już wspomniane, czyste proteiny. Ten etap diety oddziałuje na nasz organizm przez zaskoczenie, aby później przyzwyczaić go do rytmu naprzemiennego, fazy utrwalenia, aż po menu dopuszczające wszelkie produkty, o ile przez 1 dzień w tygodniu sięgać będziemy tylko po czyste proteiny. Chcielibyśmy teraz dokładniej sprecyzować, jakie produkty stanowią niewątpliwą „siłę napędową” programu.

W praktyce wygląda to tak, że właściwie żaden rodzaj pokarmu, poza białkami jaja, nie składa się tylko i wyłącznie z czystych protein. Nie oznacza to jednak, że nasza dieta, zwłaszcza w jej pierwszej fazie, ma się opierać tylko i wyłącznie na tym produkcie. Istnieje dosyć szeroka lista zalecanej żywności, chociaż są też pokarmy, które, mimo wysokiej zawartości białka, nie są wskazane podczas diety doktora Dukana, jak np.:

  • Zboża
  • Rośliny mączyste strączkowe
  • Rośliny bogate w skrobię


Produkty te zawierają zbyt dużo węglowodanów i tłuszczów, przez co, nawet mimo ich obfitości w białka, nie mogą być podstawą omawianego tutaj programu odchudzającego. Sprawa wygląda podobnie w przypadku większości mięs – chociaż zawierają one nawet więcej białka niż większość roślin, są z reguły po prostu zbyt tłuste. Dlatego, podczas stosowania diety doktora Dukana, odradza się spożywanie:

  • Wieprzowiny
  • Jagnięciny
  • Baraniny
  • Drobiu ze skórką
  • Kaczek i gęsi
  • Niektórych partii wołowiny i cielęciny

Oczywiście, mimo to możemy wybierać spośród wielu gatunków mięsa, które odgrywają niezwykle istotną rolę w skuteczności programu, np.:

  • Konina (lecz nie łata)
  • Cielęcina z grilla
  • Wołowina (lecz nie antrykot z kością, kawałki do duszenia i rosołu, rozbratel z kością)
  • Drób (lecz nie kaczka i gęś)
  • Ryby (łącznie z tymi o niebieskiej skórze)
  • Mięczaki, skorupiaki
  • Jaja (zwłaszcza białko)
  • Chudy nabiał

Spożywanie właśnie tych produktów pozwoli nam w szybki sposób zrzucić zbędne kilogramy. Po pierwszym etapie diety, kiedy to menu można wzbogacić o warzywa, będzie już coraz łatwiej osiągnąć upragniony cel, czyli idealną sylwetkę bez efektu jojo. Siła czystych protein jest więc idealną receptą na proste i skuteczne odchudzanie.