Skocz do zawartości



Najnowsze tematy




Urodziny dziś

  • hermanicha - zdjęcie

    hermanicha (30)

  • Werkachiquita - zdjęcie

    Werkachiquita (26)

  • leucone - zdjęcie

    leucone (32)

  • Alyssska - zdjęcie

    Alyssska (24)

  • Gocha09 - zdjęcie

    Gocha09 (29)

Aktualizacje statusu

Wyświetl wszystkie aktualizacje

Zdjęcie

MIELONE MIĘSO DROBIOWE - dodaj swój przepis


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Harisska

Harisska

    Czyżby Dukan?

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 13130 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:W-wa

Napisano 20 listopad 2010 - 19:49

Poniższe przepisy zebrano z "Dań na ciepło" w Protal II (dział, w którym teraz jesteś).
Jeśli chcesz dołączyć przepis na danie z mielonego mięsa drobiowego, dołącz go tutaj.



Burgery indycze jarek51

500g mięsa indyczego mielonego (jest ono bardzo chude)
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
troche majeranku, cząbru, swiezo mielonego czarnego pieprzu, sól opcjonalnie
2-3 łyżki otrąb
kilka liści sałaty lodowej
kilka plasterków pomidora , ogórka lub korniszona
5 łyzek naturalnego jogurtu, łyzka ostrej musztardy, łyzka koncentratu pomidorowego, odrobina słodzika i soli.

W misce wymieszać mięso z jajkiem przyprawami, rostartym ząbkiem czosnku, zeszklona kostką z cebuli na koniec dodać 2 - 3 łyżki otrąb. Po dokładnym wymieszaniu przykrys i wstawić do lodówki na 30 minut do godziny by mięso przeszło przyprawami. W miedzyczasie przygotować placuszki Dukana ja polecam mój zmieniony nieo przepis z Portal I (plackki Dukana inaczej w wersji z ziołami i przecierem pomidorowym) Rozgrzać patelnie grilową formowac burgery i smażyć. Na placek połozyć liśc sałaty , plaster pomidora, burgera, plaser ogórka lub korniszona przykryc drugim plackiem. Całośc polac sosem z jogurtu musztardy i przecieru pomidorowego.


Kebab z mielonego z indyka nina1

1/2 kg mięsa mielonego z indyka, smażymy na suchej patelni podlewając wodą.
Dodajemy 1/2 łyżeczki ziół prowonsalskich, 1/2 lyżeczki cynamonu, pod koniec smażenia trochę czosnku.
PRZYGOTOWUJEMY kilka listków sałaty lodowej w którą wkładamy pokrojone warzywa, np. kapustka, pomidor, cebulka czerwona, papryka. Łączymy to z ciepłym mięskiem i to polewamy sosem.
Sosik: robimy jogurt , serek homonizowany, 2 ząbki czosnku doprawiamy według uznania.


Kotleciki mielone z kurczaka
bozenusia

0,5kg-piersi
3-łyżki sosu sojowego
ząbek czosnku
2 - cebulki
natka pietruszki
1-łyżeczka mączki kukurydzianej
sól,pieprz
Wszystkie składniki mieszamy i formujemy pulpeciki,moje gotuje na parze,a kto woli na patelni usmażyć.
Robię z 1kg lub 2kg i zamrażam porcjami mam na dłuższy czas bez stania przy kuchni.


Pulpeciki drobiowe gianna

pierś kurczaka
jedno jajko
sól, pieprz,
bulion (może być z kostki)
2 łyżki otrąb owsianych( najlepiej je zmielić)

pierś zmielić, połączyć z żółtkiem z jaja, otrębami
z białka ubić sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą z kurczaka; do masy można dodać zioła do smaku
formować pulpeciki i rzucać ostrożnie na gotujący sie wywar
pulpety takie można zjadać same albo z sosem np pieczarkowym, pomidorowym, koperkowym

sos pieczarkowy
kilka pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
bulion (może być ten sam w którym gotowaliśmy pulpety)
pieczarki poszatkować (mozna nawet zetrzeć na tarce jarzynowej), cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę dodać do pieczarek. udusić wszystko razem podlewając bulionem. można zagęścić mąką kukurydzianą ale jeśli nie przesadzimy z bulionem sos sam zgęstnieje

identycznie jak drobiowe robię pulpety rybne, trzeba tylko uważać żeby ryba nie miała za dużo wody w sobie jeśli robimy pulpety z ryby mrożonej

piana z białek nie jest konieczna (można nie oddzielać żółtka z białkiem tylko dać całe jajo do mięsa) jednak powoduje że pulpety są delikatniejsze i nie są suche jak często bywa w przypadku drobiowych


Pulpeciki w sosie pieczarkowo-porowym pinka

0,5 kg mięsa mielonego (wołowe lub drobiowe - jak kto woli)
1 jajko
0,25 kg pieczarki
cebula
por
czosnek
sól
pieprz
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pieczarki pokroiłam w plasterki i na patelnie wrzuciłam, zanim puściły soki trochę wodą podlałam, do pieczarek dodałam pokrojonego pora,wcisnęłam 2 ząbki czosnku, posoliłam, popieprzyłam i udusiłam. Mięso przygotowałam tak jak na kotlety mielone, tylko bez bułki, czyli dodałam jajko, posiekaną drobno cebulkę, sól, pieprz. Wymieszałam i uformowałam pulpeciki, które wrzuciłam do pieczarek, podusiłam, aż pulpety były gotowe, przyznam się, że dodałam 2 łyżki mąki kukurydzianej aby sos nie był zbyt rzadki.Do sosu można też wrzucić kostkę rosołową. Podawałam z buraczkami tartymi na ciepło.


Puplety z siekanego mięsa w pomidorach Salome

Ponieważ ciężko mi kupić mięso mielone z kurczaka lub indyka, posiekałam filet nożem i też było smaczne. Z poniższych składników wyszło mi 9 pulpecików.

- 1 średni filet z kurczaka posiekany nożem (lub zmielony)
- 1 malutkie jajko albo pół dużego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- kawałek posiekanej cebulki
- dużo koperku świeżego
- sól, inne przyprawy wg gustu

- koncentrat pomidorowy
- kostka rosołowa
- pieprz, liść laurowy, lubczyk

Około litr wody zagotować i rozpuścić w niej kostkę, dodać liść laurowy, liść lubczyku i kilka kulek pieprzu.
Przygotować mięso: posiekać nożem i dodać pozostałe składniki, wymieszać porządnie, żeby się wszystko ze sobą połączyło, lekko posolić. Mokrymi dłońmi formować małe kulki wielkości łyżki stołowej i kłaść na gotujący się bulion. Następnie dodać koncentrat pomidorowy (ok 2-3 łyżki) i pogotawać 15 minut.
Wyszło naprawdę zjadliwe, o wiele lepsze niż kolejny suchy filet z grilla


Tort mięsny zmotywowaniONiONA

smażymy naleśniki: (mi wychodzi 5-6 cienkich naleśników)
3 jaja
3/4 szkl mleka (ja daję max 0,5% zaw.tł)
2,5 łyzki maizeny kukurydzianej

ciasto wychodzi bardzo lejące ale gęstnieje na patelni, ciężko się przewraca ale z każdym plackiem nabiera się wprawy (musi się dobrze ściąc i zarumienic ciasto nim się je przewróci, na wszelki wypadek przykrywam na minutę pokrywką, a jak przewrócę na druga stronę to już nie)

farsz:
0,5 kg mięsa indyczego lub wołowego
20 dag pieczarek
sól
pieprz
cebula
1-2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy do smaku
ulubione zioła (ja daje prowansalskie)

Cebulę i czosnek podsmażam na kropelce oleju parafinowego (można i bez niego się obejśc dusząc cebulkę na odrobinie wody), dodaje pieczarki, potem mięso, odlewam wytopiony tłuszczyk, mieszam z koncentratem (w ilości takiej jak kto lubi, do smaku), doprawiam ziołami. Po zdjęciu z ognia można dodac żółtko, aby farsz nie był zbyt luźny.
W okrągłym naczyniu układam kolejno naleśnik, na niego farsz do wyczerpania skladników tak aby na koniec położyc naleśnik. Smaruję go ponownie koncentratem, posypuję ziołami i odrobiną mozzarelli light. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 min w tem. 180 stopni.


Coś a'la spaghetti ;) oczywiście bez makaronu Guest_Niepodpisana_*

około 150 gr mielonego mięsa z indyka
pół papryki zielonej (może być inna, ja akurat taką miałam)
1 średnia cebula
1 pomidor
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Przyprawy: sól, oregano, chili

Wszystkie składniki kroję, wrzucam na patelnię teflonową, przykrywam pokrywką i duszę aż papryka i cebulą będą miękkie, na końcu dodaję przecier i czosnek, jeszcze chwilkę smażę bez pokrywki.

Modyfikacja PLUTKA: Makaron Dukanowski do tego sosu. Usmażyć cienkie placki Dukana (na słono). Pokroić w cienkie paseczki, polać sosem. Gotowe
Modyfikacja morfina: dodać zparzony por zamist makaronu
Modyfikacja IzaR: Można spróbować dodać seler ze słoika - smakuje świetnie a wygląda jak nitki makaronu
Modyfikacja Aylin: Naleśniki dankanowskie pokrojone w cieniutkie paseczki. Rewelacyjnie zastępują makaron


Leczo na mięsie mielonym z indyka Katterinna

Leczo lub coś zbliżonego do leczo, robiłam to w 2 wariantach raz z klopsikami smażonymi na teflonie bez tłuszczu, a drugi raz z mięsem mielonym smażonym jak do sosu na spagetti.

Składniki :cukinia ,puszka pomidorów pokrojonych lub całych bez skóry,pomidor, papryka czerwona , papryka żółta ,( czy jaka tam będzie dostępna)cebula , paczka mięsa mielonego z indyka,przyprawy do smaku ( papryka czerwona słodka , ostra, pieprz itp.jak ktoś ma to i zioła można dołożyć)

Mięso wrzucamy na patelnie bez tłuszczu i obsmażamy , aż wyleci z niego tłuszcz i woda. To co zostanie z mięsa przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną nie za drobno cebulkę i dusimy chwilkę, aż cebula lekko zmięknie. Gdy tak się stanie , wlewamy do tego pomidory z puszki.Gotujemy troszeczkę . dodajemy pokrojoną nie za drobno paprykę, cukinię,pomidora.Gotujemy na małym ogniu mieszając, gdy cukinia będzie miękka doprawiamy papryką, pieprzem -wg mnie soli nie potrzeba, bo mięso z reguły już jest słone.
Jeśli ktoś lubi , może dodać pieczarki.(Najlepiej grzyby lekko przesmażyć na patelni bez tłuszczu , żeby pozbyc się wody)
Wg mnie leczo śmiało można podać dla całej rodziny, gdyż mimo braku dodatkowego tłuszczu jest to potrawa syta, najlepiej smakuje drugiego dnia.


Babeczki mięsne nadziewane ania30krk

(przepis z internetu)
Na 6 sztuk babeczek:
* 35 dkg mięsa drobiowego mielonego
* 1 jajo / uwaga, jeśli mięso jest "lejące " dodać 0,5 jaja ! /
* 2 łyżeczki otrąb
* 6 łyżeczek ugotowanego szpinaku
* 1 plaster chudego białego sera grubości 1 cm
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżeczka szczypiorku
* pieprz cytrynowy / jest kwaśniejszy /, sól
dodatkowo : forma silikonowa, ew. kilka kropelek parafiny

Babeczki przygotowujemy piekąc bez dodatku tłuszczu, można ewentualnie posmarować foremki kropelką parafiny.
* mięso łączymy z jajem, otrębami i ulubionymi przyprawami / nie przesadzamy z solą /
* do foremek nakładamy mięso do 2/3 ich wysokości / wykładamy część mięsa, resztę zostawiamy do przykrycia /
* małą łyżeczką robimy wgłębienie, przesuwając mięso bliżej ścianek / taki dołek / i nakładamy do niego farsz
* farsz : szpinak , rozdrobniony ser, pieprz , sól i zmiażdżony czosnek mieszamy w miseczce
* po wyłożeniu farszu wykładamy do foremek resztę mięsa i wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika
* pieczemy ok. 40 min.


Drobiowa pieczeń niby-rzymska ania30krk

(przepis z internetu)
* 1 kg chudego drobiowego mięsa mielonego
* 1 + 2 jaja/ te dwa , jako "nadzienie ", ale niekoniecznie
* 1,5 łyżki otrąb pszennych /
* 1 łyżeczka szczypiorku lub natki
* 0,5 małej cebulki
* 3 ząbki czosnku - zmiażdżone
* sól i dowolne przyprawy : pieprz mielony, papryka czerwona itp
Ew. kilka kropel parafiny do blachy

Pieczeń może być spożywana zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Blachę radzę skropić kilkoma kroplami parafiny, aby pieczeń łatwo było wyjąć.

* 2 jaja gotujemy na twardo , obieramy ze skorupek i kroimy na pół
* mięso, resztę składników i przyprawy wyrabiamy dobrze w misce
* mięso wkładamy do blaszki, robimy rowek i wciskamy połówki jaj
* pieczemy ok.35-40 min. w temp.200 st. C
* gotowa pieczeń powinna być zrumieniona i lekko odchodzić od blaszki.
  • 0
Dołączona grafika

Harisska Utrwala Normalność od 1 sierpnia 2011 (III faza od 81,8 kg)
Harisska na Szlaku do Normalności od 1 sierpnia 2010 do 31 lipca 2011
Moje Blogovissko

#2 Axis.3City

Axis.3City

    Magister dietetyki

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 492 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gdynia

Napisano 20 listopad 2010 - 20:17

Devolay po dukansku ;]

Slowo wstepu:
Zawsze kiedy probowałam zrobić jakiegos zawijanca z piersi kurczaka slabo mi to wychodzilo. Dlatego stwierdzilam ze łatwiej faszerowac mieso mielone.

Przepis:

Mielone z drobiu (moze byc mieszane kurczakowo-indycze)
Chudy twaróg - zbity, nie moze byc kwaskowy
Pieczarki
cebulka
Jajo a nawet dwa jesli miesa jest duzo
duze plastry chudej wedliny  -tyle ile kotletow zamierzamy zrobic

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, majeranek, natka pietruszki (najlepiej świeża)

Pieczarki i cebulke kroimy drobno, dusimy w niewielkiej ilosci wody.
Dodajemy przyprawy. Dusimy do prawie clkowitego odparowania wody

Chudy twaróg  tniemy najpierw w plastry a potem bloki.

Mielone mieszamy z jajkiem i pietruszka i mała ilością maizeny lub otrąb.
Chodzi o to żeby nie przelewało sie nam przez palce i dawało formować w placki a potem kotlety.

Na desce lub talerzu kladziemy wędlinkę, na to uformowany placek z mielonego miesa.
Na mielonce ukladamy bloki z twarogu i po trochu duszonych pieczarek z cebulka
Można dorzucić co tam jeszcze kto lubi.

Zawijamy wędlinke jednocześnie zawija sie nam mielone okrywajac farsz.
Proponuje związać po obu końcach nitka/sznurkiem albo owijać w folie aluminiowa.

Wsadzamy do nagrzanego piekarnika (jakies 200 st C.) i pieczemy przez godzinke.

Użytkownik Harisska edytował ten post 20 listopad 2010 - 21:02

  • 0
Jeśli podoba Ci się moja wypowiedź, daj mi plusa ;]
Dołączona grafika
Mój Blog

Pani od reklamy

Pani od reklamy
  • Reklamodawca

#3 lasansita

lasansita

    Świeżynka

  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Zabrze

Napisano 02 grudzień 2010 - 14:04

Spagetti bez makaronu

250 g mięsa mielonego z indyka
0,5 bakłażana
20-30 dag pieczarek
puszka pomidorów pokrojonych
jogurt
żółtko

Doprawiamy mięso mielone z indyka czosnkiem, czombrem, piekrzem, vegetą, oregano, bazylią, przyprawą do mięsa mielonego i odrobiną imbiru i różnymi innymi przyprawami i wstawiamy na 0,5 godziny do lodówki.
Kroimy pieczarki, bakłażana i cebulkę w kostkę.
Na odrobinie wody szklimy cebulę, dodajemy mięso, potem bakłażana i pieczarki a na koniec dodajemy pokrojone pomidory z puszki i dusimy wszystko do miękkości. Przyprawiamy wedle uznania (ja dodałam: bazylia, oregano, czosnek i szuszone pomidory, troszkę przyprawy włoskiej).
A gdy odstawimy patelnię z ognia - mieszamy trochę jogurtu z żółtkiem i "zaczepujemy" potrawę. Na koniec posypać wszystko posiekaną pietruszką.

Wychodzi z tego super spagetti, a mężusiowi ugotowałam trochę makaronu i wcinał aż mu się uszka trzęsły.
  • 0
Dołączona grafika
start - 22 listopad 2010
planowane zakończenie fazy II - 9 wrzesień 2011
zakończenie fazy III - 30 pażdziernik 2012
Dołączona grafika

#4 LYBU77

LYBU77

    Asystent Dukana

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1741 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Hengelo NL / Poznan PL

Napisano 11 luty 2011 - 17:14

Ratjetu (wszystko z jednego gara)

mieso mielone
2-3 cebule (pokrojona w kostke, niezbyt drobna)
2-4 zabki czosnku (rozgnieciony)
250 gr pieczarek (plasterki)
2 male cukinie (przekrojone wzdloz, potem pokrojone w dosc cienkie plasterki)
1 duza papryka lub 1,5 (pokrojona w niezbyt drobna kostke)
przyprawy (ziola - duzo, do tego duzo papryki chilli)
przecier pomidorowy, duza puszka lub 2 malutkie

opcjonalnie:
kapary (ja dodalam 1 lyzke)
wczesniej ugotowana marchewke pokrojona w kostke lub plasterki (czasami dodaje marchewke konserwowa)

Mieso obsmazylam i dodawalam wszystko po kolei, lekko podsmazajac pomiedzy dodawaniem kolejnych dodatkow i wystarczajaco dlugo podsmazajac po dodaniu kabaczka, musi wystarczajaco zmieknac. kapary i marchewke (opcjonalnie) dodac na samym koncu.
Na koniec do mieszanki dodac przecieru pomidorowego i dolac wody (tylko w celu rozrobienia przecieru - potrawka nie moze plywac). Jeszcze troche podsmazyc aby nadmiar wody odparowal.

Pomysl dla utrwalajacych: najlepiej podawac z makaronem, ryzem
Ja ta potrawke polewalam lekko jogurtem naturalnym (gestym, moze byc Grecki) i posypywalam swiezym szczypiorkiem.

Niebo w gebie, nawet dla niedukajacych. Naprawde polecam. Przygotowanie nie trwa dlugo - ok 20-30 min, jesli specjalnie w tym celu nie gotujemy marchewki.
  • 0
Dołączona grafika

Faza I: od 22.03
Faza II: od 27.03
Faza III: od 06.09

#5 Karola82

Karola82

    Magister dietetyki

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 396 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:warmia i mazury

Napisano 19 luty 2011 - 13:58

Mielone z indyka z cebulką i czosnkiem zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym + jakakolwiek surówka

Składniki

zmielone mięso indycze (pierś)- tu tyle na ile chcemy by nam starczyło
1 jajko
przyprawa do mielonego lub sól, pieprz do smaku
1 posiekana drobno cebulka
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę (lub więcej zależy jak kto lubi)
odrobina otrąb owsianych (zastąpi nam często dodawaną bułkę)

Wszystkie składniki wymieszać, uformować kotlety i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lekko nasmarowałam go tłuszczem, by się nie przykleiły), wrzucić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 min (sami sprawdzajcie czy się upiekły czy nie są surowe, bo piekarnik piekarnikowi nie równy)


Składniki na sos pomidorowy

1/2 szkl. wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka maizeny (skrobii kukurydzianej)+ 1/2 szkl. wody
1/2 kostki Knorra (warzywna, lub zwykła)

Pół szklanki wody zagotować i rozpuścić w niej kostkę knorra i koncentrat. Następnie maizeną wymieszać z zimną wodą by nie było grudek, dodać ją do gotującego się wywaru, cały czas mieszać aż do zgęstnienia. Zestawić z gazu. Co do ilości maizeny musicie sami kombinować, ja na czuja dałam 1 łyżkę wyszedł gęsty sos, zależy kto jaki chce ten sos mieć.

Na koniec zalać kotlety sosem. I oczywiście Szaaamiemy :D

SMACZNEGO

Dołączona grafika Dołączona grafika
  • 0
MÓJ STRAŻNIK WAGI

Dołączona grafika


START - 3 STYCZNIA 2011 - WAGA 107 kg Dołączona grafika

FAZA I
3.01.-7.01.2011 - 5 DNI - WAGA 105 kg (-2 kg)

FAZA II - RYTM 5/5
**8.01.-3.02.2011 - (miesiąc diety) WAGA 100 kg (-5 kg) RAZEM - 7 KG Dołączona grafika Dołączona grafika
**4.02.-3.03.2011 - (2 miesiące diety) WAGA 97,5 kg (-2,5 kg) RAZEM - 9,5 KG Dołączona grafika Dołączona grafika
**4.03.-3.04.2011 - (3 miesiące diety) WAGA 93 kg (-4,5 kg) RAZEM - 14 KG Dołączona grafika Dołączona grafikaDołączona grafika
**4.04.-3.06.2011 - (4 miesiące diety) waga 92

NIESTETY TO KONIEC ii FAZY, w trakcie badań wyszło, że mam podrażnioną wątrobę, radzę Wam zrobić badanie - próba wątrobowa (ok. 4,70 zł.) wykaże czy jest ok, ja mam wynik podwyższony 3-krotnie i właśnie jestem na leczeniu :)

CHYBA CZAS POWRÓCIĆ MAŁYMI KROCZKAMI do Świata Dukana...

Dołączona grafika http://exitorrent.eu...milies/nunu.gif http://exitorrent.eu...smilies/mml.gif http://exitorrent.eu...milies/lol4.gif http://exitorrent.eu...es/thumbsup.gif http://exitorrent.eu...ilies/blush.gif http://exitorrent.eu...milies/wall.gif http://exitorrent.eu...ilies/spank.gif http://exitorrent.eu...milies/clap.gif http://exitorrent.eu...lies/happy2.gif http://exitorrent.eu...ilies/clap2.gif http://exitorrent.eu...milies/hmmm.gif

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG http://dukanodkuchni.blox.pl/html - są tam przepisy moje jak również kolegów i koleżanek z tego forum jak i innych, oczywiście autor przepisu jest podany tuż obok nazwy potrawy.

MAM PROŚBĘ: Jeśli korzystacie z przepisów z mojego bloga dajcie komentarz na blogu pod danym przepisem (używając nicku z tego forum) - czy Wam wyszło i czy smakowało. Z góry BARDZO DZIĘKUJĘ http://exitorrent.eu...ilies/blush.gif

Pani od reklamy

Pani od reklamy
  • Reklamodawca

#6 fonmedzik

fonmedzik

    Białkowy wyjadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 100 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:warszawa

Napisano 16 maj 2011 - 18:11

mieso mielone z kurczaka 25 dag obsmazam na teflonie z cebula (jedna mała) oczywiscie na wodzie.doprawiam : sos sojowy, shoarma (ale moze byc imbir) i harissa (moze byc papryka chili ale mało) Jak juz sie zesmazy - odstawiam (najlepiej smazyc w woku - odpowiednia temperatura)
pociete warzywka : 1 nieduza cukinia (plasterki) 4-5 pieczarek (plasterki) papryka (jedna spora) traktuje przez 20 min na parowarze (fajnie miekna)...

warzywa wrzucam na mieso i energicznie kilka razy mieszam na ostrym ogniu. zalewam odrobina soku pomidorowego (swoj ze sloika ale mozna poprostu wrzucic jednego pomidora pocietego) mieszam doslownie kilka razy (nie za dlugo) zmniejszam ogien i na wierzchu kłade plasterek odtłuszczonego zółtego sera (bez sera tez jest ok - ale ser nadaje ostatni sznyt) przykrywam na chwile pokrywka - jak ser zacznie sie topic (a powinien w ok minute) wylaczam ogien i nakładam na talerze.

Miałam miec na dwa dni... zjadłam troche - reszte wyżarł Jarek z okrzykiem "zajebista ta twoja dieta"....
  • 0
Dołączona grafika
I od 24 kwietnia do 28 wrzesnia 2011
z 77 na 65,8

PO DRODZE CHORÓBSKO I ZAPRZESTANIE PALENIA... W MIEDZYCZASIE WYNIKI KREW ETC BYŁY IDEALNE
Dołączona grafika

2012 DUKAN OD NOWA
Dołączona grafika






Ostatnie wpisy w tym temacie

Zdjęcie

Devolay po dukansku ;]

przez Axis.3City w Axis.3CityBlog, na 20 listopad 2010 - 20:19

Devolay po dukansku ;]

Slowo wstepu:

Zawsze kiedy probowałam zrobić jakiegos zawijanca z piersi kurczaka slabo mi to wychodzilo. Dlatego stwierdzilam ze łatwiej faszerowac mieso mielone.

Przepis:

Mielone z drobiu (moze byc mieszane kurczakowo-indycze)
Chudy twaróg - zbity, suchy, nie moze byc kwaskowy
Pieczarki i cebulka
Jajo a nawet dwa jeśli mięsa jest dużo
duze plastry chudej wędliny  -tyle ile kotletów zamierzamy zrobic

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, majeranek, natka pietruszki (najlepiej świeża)

Pieczarki i cebulke kroimy drobno, dusimy w niewielkiej ilosci wody.
Dodajemy przyprawy. Dusimy do prawie clkowitego odparowania wody

Chudy twaróg  tniemy najpierw w plastry a potem podłużne bloki.

Mielone mieszamy z jajkiem i pietruszka i mała ilością maizeny lub otrąb.
Chodzi o to żeby nie przelewało sie nam przez palce i dawało formować w placki a potem kotlety.

Na desce lub talerzu kladziemy wędlinkę, na to uformowany placek z mielonego miesa.
Na mielonce ukladamy bloki z twarogu i po trochu duszonych pieczarek z cebulka
Można dorzucić co tam jeszcze kto lubi.

Zawijamy wędlinke jednocześnie zawija sie nam mielone okrywajac farsz.
Proponuje związać po obu końcach nitka/sznurkiem - jesli wędlinka jest wystarczająco duża i okrywa mieso.
Można też  owijać w folie aluminiowa, ale szczelnie bo devolaje wyjda suchawe.

Wsadzamy do nagrzanego piekarnika (jakies 200 st C.) i pieczemy przez godzinke.
 

Czytaj wpis →

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


statystyka Dieta kopenhaska